Materská škola NMNV

TOPlist

Prejdi na obsah

Hlavné menu:


VZDELÁVANIE DETÍ Apríl

Vzdelávanie na týždeň od 15.4.-30.4.2020

Vzdelávací plán 3.a 4. aprílový týždeň na tému "Veselo i vážne" TU

Nová téma
prebieha i vo vzdelávaní nielen pre predškolákov TU (aktualizované 27.4.2020)

Vzdelávacia aktivita na dnes 30.4.2020


Prečítajte si
v prílohe napínavé príbehy o ochrane prírody



----------
Zabavte sa podľa pracovného listu "Zahrajme sa s farbami"

----------

Urobte si pokus s klíčením semienka...
dozvedieť sa viac



----------


Spoznávajme kvietky našich lúk a záhrad...
dozvedieť sa viac

----------


Máte radi maľované čítanie? Tak si pozrite
prílohu a prečítajte.
-------------------------------------------------------
TIPY KUCHYNE
PÓROVÁ POLIEVKA
SUROVINY:
-1 väčší pór
-olej
- 3 zemiaky
-vývar alebo voda
-soľ, mleté čierne korenie, vegeta
-petržlenová vňaťka
HALUŠKY: -1 vajce, - 3-4 lyžice polohrubej múky, - štipka soli

POSTUP:
Pór očistíme a nkrájame na tenké kolieska. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme pór, osolíme, okoreníme a chvíľu popražíme. Prilejeme si 1l vody alebo vývaru a privedieme do varu. Pridáme na kocky pokrájané a očistené zemiaky.
Z vajíčka, múky a soli vymiešame cestíčko. Keď sú zemiaky v polievke uvarené, zavaríme priamo do polievky malé halušky a necháme povariť. Na záver polievku dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
----------
Nátierka sardinková
125 g maslo, 60 g sardinky bez nálevu, 30 g cibuľa, 25 g citróny

Maslo vymiešame, pridáme sardinky, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Vyšľaháme do peny.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 29.4.2020

Prečítajte si príbeh, ako lienka objavila vodu

Viete, z čoho sa robia sirupy od kašľu? Tie najlepšie medicíny?
Pozrite si prílohu.

Pozrite si
pracovný zošit s témou "Záhrada"
-------------------------------------------------------
TIP KUCHYNE

KARFIOLOVÁ POLIEVKA

SUROVINY:
-1menší karfiol
-1cibuľa
-1mrkva
-1polievková lyžica masla
-1strúčik cesnaku
-soľ, vegeta, sladká paprika, mleté čierne korenie
-petržlenová vňať
-100g cestoviny-hviezdičky

Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame a speníme na masle. Pridáme pokrájanú mrkvu, chvíľu podusíme. Posypeme trochou červenej papriky a podlejeme vodou. Karfiol rozoberieme na ružičky a dáme variť do polievky. Keď je takmer mäkký, pridáme cestovinu a necháme vrieť, kým nezmäkne. Polievku osolíme, dochutíme vegetou a korením. Do hotovej ešte pridáme nadrobno posekaný cesnak a petržlenovú vňať.
------------

Roľnícke zemiaky
500 g bravčové plece, soľ, 3 vajcia, 40 g olej, 20 g kyslá smotana, 100 g cibuľa,
10 g maslo, 150 g lečo, 50 g tvrdý syr, 2 kg zemiaky, 10 g cesnak

Umyté uvarené zemiaky v šupke očistíme a pokrájame na plátky. Mäso umyjeme vcelku, pomelieme. Na časti oleja speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté mäso, očistený prelisovaný cesnak, soľ a sterilizované lečo. Udusíme. Udusenú zmes premiešame s pokrájanými zemiakmi, urovnáme do vymasteného pekáča a zapečieme. Po zapečení zalejeme mierne osolenou smotanou, v ktorej rozšľaháme vajcia. Dopečieme ešte 20 minút. Upečené zemiaky pokrájame na kocky a na tanieri posypeme strúhaným syrom.

Príloha:
zeleninové šaláty.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 28.4.2020

DNEŠNOU TÉMOU SÚ HUBY

HÁDANKA
Má len jednu hlavičku,

len jednu nožičku,
hovie si v košíčku.
Čo je to?

-------------------
Pozrite si rozprávky

O Petrovi, ktorý išiel na huby

R ozprávku o mackovi Uškovi


-------------------
PRACOVNÉ LISTY A ZOŠITY:

-
Huby
- Ako rastú - vývoj živočíchov
- Vyrobte si podľa prílohy z odpadového materiálu

-------------------
MAĽOVANÉ ČÍTANIE

Lesná súťaž
Na hubách


----------------------------------
TIPY KUCHYNE

Nátierka tvarohová s vajíčkom a pretlakom
80 g tvaroh, 60 g maslo, 2 vajcia, 20 g cibuľa, 10 g paradajkový pretlak, soľ

Maslo vymiešame s pretlakom (alebo drvenými paradajkami), pridáme na jemno pokrájanú očistenú cibuľu, prelisovaný tvaroh, postrúhané na tvrdo uvarené vajcia a všetko spolu dobre vymiešame. Dochutíme soľou.

------------
KURACIE STEHNÁ SO SYROM

SUROVINY:
-6 kuracích stehien
-
˝ citróna
-500ml smotany na šľahanie
-150ml vody
-300g syra(Hermelín, Plesnivec)
-soľ, mleté čierne korenie
-petržlenová vňať
-tuk na vymastenie pekáča

POSTUP:
Umyté kuracie stehná posolíme, okoreníme a dáme do vymasteného pekáča. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, podlejeme smotanou a vodou. Syr nakrájame na kocky, rovnomerne ním posypeme mäso a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry asi na 45 minút. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 27.4.2020

ROZCVIČTE SI JAZÝČEK

Precvičte si výslovnosť a sluchové rozlišovanie sykaviek
TU


----------------------------------

MAĽOVANÉ ČÍTANIE


Prečítajte si príbeh
"Neverte líške"




----------------------------------
POČÍTAJME SPOLU

Pozrite si
pracovný zošit a spoločne doplňte správne čísla.


----------------------------------

RIEKANKY O JARNÝCH KVIETKOCH


Naučte sa riekanky a vymenujte aj ďalšie kvety podľa pracovného zošita.



----------------------------------
TIP KUCHYNE

Kuracie prsia v jogurte
600 g kuracie prsia b.k., 150 g biely jogurt, 100 g tvrdý syr, 100 g strúhanka, soľ, korenie čierne ml., soľ, 30 g olej, 20 g maslo, petržlenová vňať

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a pokrájame na plátky - porcie. Jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Pripravené rezne namočíme do rozšľahaného jogurtu a potom do zmesi ktorú pripravíme z postrúhaného syra, strúhanky, umytej posekanej petržlenovej vňati. Rezne ukladáme do vymasteného pekáča, polejeme rozpusteným maslom a upečieme v rúre 10-15 minút pri teplote 200°C.

Podávame s dusenou ryžou, zeleninovým šalátom

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 24.4.2020

ROZCVIČKA

Rozcvičte sa hneď z rána so slniečkom
dozvedieť sa viac


----------------------------------
ZASPIEVAJTE SI PESNIČKU O SLNIEČKU

Slniečko sa zobudilo,popreťahovalo kosti,
cez mrak hlávku vystrčilo,zasmialo sa od radosti.

Vyleteli včielky vrtké,motýle zas šantia v tráve,
lienka ponáhľa sa kdesi,mravce slamku našli práve.

Obzerá sa slnko zlaté,čo sa robí čo sa deje?
Všade radosť z práce majú a slniečko sa len smeje.


V
pracovnom liste si môžete dokresliť slniečko a kvetinky

----------------------------------
KTO VYPIL ŠTENIATKU VODU

Prečítajte si
príbeh "Kto vypil šteniatku vodu" a na konci príbehu odpovedzte na otázky.
Viete kto ju vypil?
----------------------------------
TIP Z KUCHYNE

Rybie krokety s tatárskou omáčkou z jogurtu
Krokety:
600 g rybie filé, 100 g žemle, soľ, 100 ml mlieko, 2 vajcia, 200 g strúhanka,
80 g olej, 50 g tvrdý syr

Rybie filé upečieme, necháme vychladnúť, zomelieme spolu s vytlačenou v mlieku namočenou žemľou, pridáme vajcia, soľ, strúhaný syr a zamiešame. Tvoríme valčeky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame. Pre deti materských škôl upečieme vo vymastenom pekáči.

Omáčka:
350 g jogurt biely, 30 g cibuľa, 30 g cukor kryštálový, 40 g uhorky streriliz., korenie čierne, soľ, horčica, pažítka

Cibuľu pokrájame na drobno, osolíme, necháme postáť, aby zmäkla. Pridáme na drobno pokrájané sterilizované uhorky, cukor,biely jogurt(s obsahom tuku 1,5%), horčicu, umytú, posekanú umytú pažítku a čierne korenie. Všetko dobre premiešame.

Príloha: varené zemiaky


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 23.4.2020

Dnešnou témou sú huby
Poznáte nejaké huby? Ak nie, pozrite si prílohu a spoznajte aspoň niektoré a prečítajte si, ako sa máme správať v lese.

Prečítajte si rozprávku
"Pod hríbom"

Omaľovánka TU

----------------------------------
TIP KUCHYNE

ZAPEKANÉ REZNE SO ŠAMPIŇÓNMI

SUROVINY:
-600g bravčového stehna alebo krkovičky
-horčica
-hladká múka na obalenie
-250g šampiňóny
-menšia cibuľa
-soľ, -mleté čierne korenie
-plátky syra

POSTUP:
Mäso si nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme. Každý rezeň zľahka potrieme horčicou a obalíme v hladkej múke. V panvici si rozohrejeme olej a obalené rezne zprudka opečieme. Ukladáme do pripraveného plechu na pečenie. Vo výpeku opražíme cibuľku a nakrájané očistené šampiňóny. Orestované šampiňóny rozložíme na opečené rezne, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a dáme piecť asi na 40-45minút. Rezne odokryjeme a na každý dáme plátok syra a dáme ešte 5 minút zapiecť. Môžeme podávať s ryžou, zemiakovou kašou alebo s opekanými zemiakmi.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 22.4.2020

22. apríl - Deň Zeme

Dnešný deň je venovaný Zemi. Dnes a nielen dnes, by sme mali pomôcť našej Zemi aspoň pozbieraním odpadkov a ich triedením.
Prípravili sme si pre Vás príspevky, aby ste sa oboznámili milé deti s triedením odpadu a aby ste sa pri tom aj zabavili.

----------------------------------
NAŠA ZEM
Kto by nepoznal našu dobrú, starú planétu Zem, na ktorej žijeme? Vieme si ju chrániť a vážiť?
Pozrite si
pracovný zošit, ako triediť odpad a tým pomôcť našej planéte.

Zabavte sa s pracovnými listami, kde Vám prinášame obrázkové čítanie, vystihovačky na tému dňa Zeme.

Viete správne triediť odpad? V
prílohe Vám prinášame ako na to.
----------------------------------


BÁSEŇ

Naučte sa báseň na obrázku o triedení odpadu.





----------------------------------
TIP Z KUCHYNE

CESNAKOVÁ POLIEVKA S HALUŠKAMI
SUROVINY:
-200g zemiakov
-soľ
-mleté čierne korenie
-4strúčiky cesnaku
-1 polievková lyžica masti
-1polievková lyžica hladkej múky
-mletá červená paprika
-1lyžička vegety
-posekaná petržlenová vňať
HALUŠKY:
-50g hrubej múky
-1 vajce

Očistené, na kocky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Z mastie a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme roztlačený cesnak, zalejeme studenou vodu, rozmiešame, vlejeme do polievky a krátko povaríme.
HALUŠKY: Zo všetkých surovín vymiešame hladké cesto a malou lyžičkou z cesta vykrajujeme malé halušky. V polievke ich krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme a dozdobíme vňaťkou.

Žemľovka s tvarohom
500 g vianočka /alebo pečivo/, 1l mlieko, 500g tvaroh, 3 vajcia, 125 g maslo, soľ, 500 jablká, 100 g práškový cukor, hrozienka, mletá škorica, vanilkový cukor, olej na plech

Do teplého mlieka pridáme tretinu masla, tretinu rozšľahaných vajec, tretinu cukru. Zo zvyšku masla, cukru a žĺtkov vyšľaháme penu, do ktorej zašľaháme prelisovaný tvaroh, sneh z bielkov, vanilku a hrozienka. Vianočku nakrájame na kúsky, ktoré namáčame v pripravenom mlieku a do vymasteného pekáča uložíme vrstvu vianočky, vrstvu tvarohu, vrstvu strúhaných jabĺk s cukrom a škoricou, prikryjeme plátkami vianočky namočenej v pripravenom mlieku. Upečieme. Pokrájame na štvorce a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 21.4.2020

KVIETKY
Pekný kvietok v poli žije,
ako nebo belasý je.
Prídu deti popásť husi,
modrý kvietok odtrhnú si.
Potom deti maličké
dajú kvietok mamičke.

Naučte sa básničku a pozrite
si prílohu, ako rastie kvet.

Naučte sa aj ďalšie jarné básne
v pracovnom liste.

----------------------------------

POZNÁTE JARNÉ KVETY?

Na prechádzke po prírode pozerajte na kvietky a skúste ich pomenovať.
V odkaze máte pomôcku na rozpoznanie jarných kvietkov.


----------------------------------
VIEŠ AKÝ JE ROZDIEL MEDZI KVETMI?

Vieš ich rozpoznať, či sú lúčne a či záhradné?

Naučte sa to
v prílohe.


----------------------------------
TIPY KUCHYNE

Mrkvové šatôčky
SUROVINY:
-500g polohrubej múky
-250g najemno nastrúhanej mrkvy
-250g masla
-1 prášok do pečiva
-štipka soli
-lekvár

Zo všetkých surovín, okrem lekváru vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5mm. Nakrájame na štvorce a do stredu každého položíme kávovú lyžičku lekváru. Štvorec preložíme, aby nám vznikla šatôčka. Okraje popritláčame a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút. Ešte horúce obalíme v práškovom cukre.

----------
Nátierka z ovsených vločiek s kapiou

5g ovsených vločiek
80g masla
50g taveného syra
0,5dcl mlieka /podľa potreby/
15g kapie sterilizovanej bez nálevu,
štipka soli
Postup:Ovsené vločky preberieme, opražíme na sucho, zomelieme a zalejeme mliekom. Necháme napučať. Maslo vymiešame so syrom do peny, pridáme kašu z ovsených vločiek, dochutíme soľou a na jemné kocky pokrájanou kapiou.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 20.4.2020


Rozcvičme sa s lienkou




----------------------------------
Čo si šteniatko vysedelo

Viete, kto znáša vajíčka? Čo sa vyliahne z vajíčok? Prečítajte si príbeh o šteniatkovi a odpovedzte na otázky. Dozvedieť sa viac.


----------------------------------
Jar sa prebúdza
Aj Vy ste pocítili tú nádhernú prírody na jar? Pozrite si
pracovný list venovaný tomuto ročnému obdobiu.
----------------------------------
TIP KUCHYNE
Losos na tatranský spôsob
700 g losos, 30 g olej, 40 g šunka dusená, soľ, 1 dcl smotana, kôpor, 20g múka hlad., 20 g maslo, korenie na ryby, 20 g citróny,

Mäso z lososa umyjeme, osušíme, nakrájame na porcie, osolíme, poprášime múkou zmiešanou s rybacím korením, poukladáme na vymastený pekáč a polejeme olejom. Pečieme v rúre do červena. Polejeme smotanou, povrch posypeme na rezance nakrájanou šunkou, umytým posekaným kôprom, prelejem maslom a zapečieme. Fortifikujeme citrónovou šťavou.
Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 17.4.2020

Rozcvička

Na dobré ráno sa rozcvičme podľa
prílohy.

----------------------------------
Báseň čarovné slová

Viete, aké sú čarovné slovíčka? Používate ich?
Naučte sa básničku
v prílohe
----------------------------------
Rozprávka

Prečítajte si rozprávku o kohútikovi a sliepočke
TU

----------------------------------
Pracovné listy

Vyfarbi si kvety

Vytvor si ježka

----------------------------------
Tipy zo školskej jedálne

HRÁŠKOVÁ POLIEVKA
SUROVINY:
-200g sterilizovaného hrášku
-2-3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 200 ml mlieka
-1 pol.lyžica oleja

- 2 pol.lyžice hladkej múky
-300 ml vody alebo vývaru
- soľ, vegeta na dochutenie

POSTUP:
Hrášok, smotanu a mlieko dohladka rozmixujeme. V hrnci urobíme z oleja múky svetlú zápražku, zalejeme ju studenou vodou alebo vývarom a rozmiešame. Pridáme rozmixovaný hrášok, ochutíme soľou a vegetou a necháme variť asi 10 minút. Môžeme ju podávať s opraženými chlebovými krutónmi.

---------

Nátierka kuracia s pórom
100 g kuracie prsia, 20 g cibuľa, 20 g pór, soľ, 100 g maslo, 2 vajce, smotana

Kuracie prsia umyjeme a uvaríme v mierne osolenej vode. Po uvarení pomelieme /prípadne rozmixujeme/. Cibuľu a pór očistíme, pokrájame a udusíme na časti masla. Po udusení spojíme s pomletým mäsom, necháme vychladnúť. Zvyšok masla vyšľaháme s postrúhanými vajcami uvarenými na tvrdo, spojíme s pomletým mäsom a smotanou. Dochutíme soľou. Vyšľaháme do peny.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 16.4.2020

Zahrajme sa spolu

Poznáte hru "Na líšku"?
Pozrite sa
v prílohe a zahrajte sa.

----------------------------------
Od zrniečka k chlebíku

Viete, aká je cesta chlebíka na Váš stôl?
Dozvedieť sa viac

----------------------------------
Jarné inšpirácie

Prinášame Vám zopár inšpirácií na aktivity s jarnou tématikou.
Dozvedieť sa viac


----------------------------------

Zaspievajme si

Všetci poznáme melódiu piesne Prší, prší...


Zaspievajte si slová
v prílohe na túto známu melódiu.


----------------------------------
TIP ZO ŠKOLSKEJ KUCHYNE

MEXICKÝ GULÁŠ
600g hovädzie zadné od kosti
30 ml oleja,
150 g cibule
20 g múky hladkej
3 PL papriky červenej mletej
soľ
40 g paradajkový pretlak
140 g sterilizovaný hrášok
600 g ryže
30 ml oleja na ryžu
60 g tvrdého syra

Postup:

Hovädzie mäso umyjeme vcelku, osušíme a pokrájame na kocky. Na oleji opražíme očistenú nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, paradajkový pretlak (alebo drvené paradajky), soľ, papriku. Dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby počas dusenia podlievame horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, zuahustíme šťavu na sucho opraženou múkou, pridáme časť hrášku a dovaríme. Ryžu preberieme, opláchneme, opražíme na oleji, osolíme, pridáme druhá časť hrášku a udusíme. Na tanier naberačkou formujeme porciu ryže, okolo dáme udusené mäso a posypeme strúhnaným syrom.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 15.4.2020



Dobré ráno, dobrý deň


Pozdravuje Vás naša Vranka Danka
pozrieť si video


----------------------------------

Pamätáte si nejakú riekanku?
Naučte sa riekanky z pracovného zošita
TU

----------------------------------

Hra pre celú rodinu

Stačí si
vytlačiť obrázok, prichystať figúrky a kocku a môžete sa spolu zahrať.



----------------------------------
Maľované čítanie

Prečítajte si "Ako išla sliepočka na výlet"

----------------------------------
Príroda sa prebúdza

Prišla jar a príroda sa prebúdza. Včielky bzučia v korunách stromov.
Prečítajte si Meduškinu rozprávku a zahrajte sa s pracovným listom
v prílohe.
----------------------------------
TIP ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

KURACIE PRSIA NA IHLE
-500g kuracie prsia
-3ks menšia cibuľa
-3ks farebné papriky
-1 mladá cuketa
-provensalské korenie
-grilovacie korenie na hydinu
-soľ
-2PL olivový olej

Kuracie prsia nakrájame na väčšie kocky. Ochutíme koreninami a necháme chvíľu postáť. Medzitým si očitíme zeleninu. Papriku a cuketu nakrájame na väčšie štvorce a cibuľu na kolieska. Striedavo napichujeme na ihlu (špajľu) mäso a zeôeninu. Poukladáme na plech vedľa seba, pokropíme olejom, podlejeme trochou vody a upečieme. Podávame s ryžou.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávanie na týždeň od 6.4.-8.4.2020

Vzdelávací plán 2. aprílový týždeň na tému "Už ide Veľká noc" TU

Novinka! Vzdelávanie nielen pre predškolákov TU

Vzdelávacia aktivita na dnes 8.4.2020

Rozcvičte sa milé deti

Pohybujeme sa ako kohútik a sliepočky na dvore
dozvedieť sa viac

----------------------------------
Pieseň o zajkovi

Inšpirujte sa melódiou z internetu pozrieť video

Poznáte zajka, čo vždy krčí nos?.................Zajkovie mamka mieša farbičky
Farbieva vajká deťom pre radosť.
..............zajkovie ocko plní mištičky.
A u nich doma všetci spolu
........................A malá sestra varí slíže,
chodia na maliarsku školu
..........................malý bratček štetce líže,
a zajačí šlabikár
..........................................veľká sestra, ktorá prišla,
učia sa tam každú jar.
.................................všetkým vzorky vymýšľa.
Tak farbí vajcia celá rodina,
keď kvitnú kvietky a jar začína.
A všetky štetce, všetky labky
maľujú, veď čas je krátky,
aby bolo vajec dosť,
všetkým deťom pre radosť!


----------------------------------
Šibačková básnička

Milý Zajko ráno vstal, pyžamko si vyzliekal.
Pekne sa vyobliekal a korbáčik si prichystal.
Vedro s vodou tiež pripravil,k pani Líštičke sa vypravil.
Pani Líštička dvere otvorí, Zajko básničku hovorí.
Keď Zajko básničku dokončil, vedro s vodou hneď otočil.
Od Líštičky dostal kraslicu,na korbáčik mašličku.
tak končí veselá šibačka.

----------------------------------
Vzal si zajko novú vestu

Zaspievajte si na nôtu "pec nám spadla" pieseň
o zajkovej novej veste
dozvedieť sa viac

----------------------------------
Naučte sa šibačkové vinšovačky

----------------------------------
Inšpirácie, ako ozdobiť vajička, omaľovánky, vystrihovačky
Pracovný list 1
Pracovný list 2

Pracovný list 3

----------------------------------
Tipy školskej kuchyne

Špenátový prívarok
600g mrazeného špenátu
20 ml oleja
50g múky hladkej
30 g cibule
400 ml mlieka / prípadne časť nahradiť smotanou
1 vajce
soľ
10 g cesnaku
10 g masla

Na oleji opražíme očistenú, na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mrazený špenát, podlejeme vodou, posolíme a necháme prejsť varom. Zahustíme nasucho opraženou múkou a v mlieku rozšľahanými vajciami. Dochutíme prelisovaným cesnakom, zjemníme maslom a varíme do zhustnutia. Podávame k varenému, dusenému mäsu, prípadne k pečeným alebo na tvrdo vareným vajciam a zemiakom.


--------

Morčacie prsia s medvedím cesnakom
Suroviny:
500g morčacích pŕs (prípadne kuracích)
100g Schwarzwaldskej šunky alebo Prosciutto, prípadne môžte nahradiť prerastenou anglickou slaninkou
čerstvý medvedí cesnak (môžte nahradiť inou bylinkou, nar.bazalkou, petržlenovou vňaťkou)
125g bryndze
smotana na šľahanie
soľ
mleté čierne korenie
Morčacie prsia nakrájame na menšie rezne, osolíme, okoreníme. Na oleji ich z prudka opečieme v panvičke. Takto opečené prsia zabalíme do šunky a dáme do zapekacej misy. V smotane si rozmiešame bryndzu, pridáme nasekaný medvedí cesnak a zmesou zalejeme mäso. Dáme zapiecť do rúry asi na 20min. Podávame so zemiakmi, prípadne s ryžou.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 7.4.2020

Kolobeh vody v prírode
Z obláčika na zem kvapká, jedna, druhá, tretia kvapka. Kvapiek plná mláka, skočiť do nej láka.
Kamarátka kvapka, už sa v mláke čľapká...


----------------------------------
Spojte bodky v pracovnom liste a vyfarbite si. PL TU
----------------------------------
Prečítajte si o vodných kvapkách, ako vznikajú, kam putujú, kto žije vo vode a tak ďalej v pracovnom zošite TU
--------------------------------------
Veľkonočné omalovánky Vám prinášame TU
--------------------------------------
Máte radi záhady a experimenty.

Jeden si s nami skúste.
Postup v prilohe TU


--------------------------------------
Tipy zo školskej jedálne

Palacinky
200 ml mlieka, 2 ks vajcia, 30g cukor kryštálový, 150 ml oleja,
40 g cukor práškový, soľ, 600 g múka polohrubá, 300 g džem ovocný


Z mlieka, múky, vajec, cukru a soli vymiešame hladké cesto. Pečieme palacinky z oboch strán na rozpálenom oleji. Palacinky plníme džemom, zrolujeme alebo poskladáme na šatôčky. Podávame posypané práškovým cukrom, prípadne ozdobíme ovocím

tvarohová plnka:
500g mäkký tvaroh, 80 g práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 30 ml smotana

mäkký tvaroh prelisujeme, vymiešame s cukrom, smotanou a vanilkovým
cukrom. Hrozienka umyjeme a pridáme do tvarohovej plnky.
-----------------
MRKVOVÁ NÁTIERKA
Suroviny:
- maslo 0,15kg
- menšia mrkva
- 1vajíčko na tvrdo
- štipka soli
- trošku mlieka
Maslo, soľ podľa chuti a pretlačené vajíčko spolu vyšľaháme. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu. Zjemníme trochou mlieka.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 6.4.2020


Rozcvičme sa malou rozcvičkou vo videu
Na medvedíka
--------------------------------------
Poznáte všetky Veľkonočné zvyky? Pozrite si prezentáciu dozvedieť sa viac
-----------------
Prečítajte si veršovačky a naučte sa niektorú
Ako kohútik šibal sliepočky
-----------------
Viete ako ľahko ozdobiť veľkonočné vajíčka?
Skúste si vystrihnúť vajíčko z papiera, prípadne vyfúknuť vajíčko a ozdobiť podľa svojich predstáv.
Inšpirujte sa v pracovnom liste.

--------------------------------------
Zeleninová polievka s mrveničkou

  • 4mrkvy
  • 1-2petržleny
  • menší kaleráb
  • 5 zemiakov

150g hrášku
200g karfiolu alebo brokolice
soľ
mleté čierne korenie
plátok masla
MRVENIČKA:
-1vajce
-hrubá múka (ak nemáme môžeme použiť aj polohrubú)
-štipka soli

Očistenú zeleninu najemno postrúhame. V hrnci na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme zeleninu, osolíme ju a restujeme. K zelenine pridáme plátok masla na zjemnenie. Zalejeme vodou a necháme variť do polomäkka. Očistené, na kocky pokrájané zemiaky spolu s karfiolom (brokolicou) a hráškom pridáme do polievky. Uvaríme do mäkka. Polievku dochutíme.
Pripravíme si mrveničku. Vajce so štipkou soli rozmiešame a pridávame toľko múky, aby vzniklo tuhé cesto. Cesto na hrubom strúhadle strúhame do vriacej polievky a chvíľu povaríme.
-----------------

NÁTIERKA SYROVÁ PENA
100 g smotanov syra
80 g masla
troška mlieka
Všetko spolu vyšľaháme do peny, natierame na chlebík, hrianku, pečivo poľa chuti a ozdobíme zeleninou


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávanie na týždeň od 30.3.-3.4.2020

Vzdelávací plán 1. aprílový týždeň TU

Tento týždeň sa budeme učiť o našom tele, rozvíjať si predstavy o práci lekára, poznávať zásady ochrany zdravia, opisovať časti ľudského tela.


Vzdelávacia aktivita na dnes 3.4.2020

Zopakujte si, či poznáte všetky zmysly

Pesničkou, ktorú si môžete zaspievať
TU
Alebo aj v tomto pracovnom zošite
Naučme sa čo sú zmysly

--------------------------------------

Naučte sa básničku o zdravých dobrotkách

Papká Hanka, papká Janko, mrkvičku si dá aj Danko.
Hrášok, špenát, redkvička, zdravia plná chladnička.
Vitamín C jasné velí: Energiu by ste chceli?
Sladké kiwi od hladu, napraví Ti náladu.
Vieš, čo vraví Tvoje telo? Vitamínky papkaj smelo!Kde sa všetky skrývajú? V zeleninke spinkajú.
Po raňajkách, na večeru, v piatok pr hre, či v nedeľu,
plné bruško sa vždy teší, keď si zdravý, silný, svieži.
Veľkí školáci to vedia, preto všetko radi zjedia!
Ak aj Ty byť mocný chceš, po jabĺčko k mamke bež.

--------------------------------------
Prinášame námety na aktivity s deťmi na tému zdravie

Pracovný list TU

--------------------------------------
Prečítajte si príbeh

O Mirkovi a baciloch

--------------------------------------
Zahrajte sa s pracovným listom.Spočítate správne obrázky?
pracovný list

--------------------------------------
Zdravé zúbky

Všetci chceme mať zdravé zúbky, však?
Pozrite si pracovný zošit s aktivitami na tému zdravé zúbky TU


--------------------------------------
Tipy školskej jedálne

LIEVANCE S TVAROHOM A DŽEMOM
500g múka polohrubá
0,70 l mlieko
250 g tvaroh
20 g droždie
2 vajíčka
soľ
100g cukor práškový
1 vanilkový cukor
1,5 dcl oleja
200g džem ovocný
Z časti mlieka, druždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do preosiatej múky zamiešame soľ, vajcia (z bielkov sneh), kvások, vlažné mlieko a vypracujeme cesto.
Na vyhriatej, olejom vymastenej panvici pečieme lievance, ktoré potrieme lekvárom a zdobíme tvarohovou plnkou.
Plnka: Tvaroh prelisujeme, vymiešame s cukrom, vanilkou a mliekom.

----------
VIEDENSKÁ NÁTIERKA
250 g tvaroh
150 g maslo
100 g tvrdý syr
1 kávová lyžička chrenu
cibuľka
troška mlieka
štipka soli
Zmäknuté maslo vyšľaháme s tvarohom, pridáme najemno nastrúhaný syr, chren, nadrobno pokrájanú cibuľku, zjemníme mliekom a dochutíme soľou. Podávame so zeleninovou oblohou.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 2.4.2020

Na úvod sa rozcvičíme podľa prílohy TU
--------------------------------------
Vieš rozlíšiť zmysly človeka?

Pozri si obrázky a pomenuj, čo jednotlivými zmyslami rozlišujeme.


--------------------------------------
Maľované čítanie pre zábavu


--------------------------------------
Vyrobme si kufrík

Vieš, čo sa ukrýva v kufríku lekára?

Pozrite si pracovný zošit, podľa ktorého si môžete vyrobiť svoj vlastný TU

--------------------------------------
Tipy zo školskej jedálne


MEDOVÁ NÁTIERKA
150 g masla
3 PL medu

Maslo vyšľaháme s medom a natrieme na pečivo, alebo chlebík.



------
PREDŠKOLSKÁ FAZUĽOVÁ POLIEVKA
150 g bielej fazule
menšia cibuľa
2 mrkvy
3 bobkové listy
olej
soľ
mleté čierne korenie
400 g lúpaných pokrájaných paradajok z konzervy
1 l zeleninového vývaru
hrsť "predškoslkých cestovín - písmenká"
petržlenová vňať na ozdobu

Deň vopred si namočíme fazuľu. Na kocky nakrájanú cibuľu opečieme na oleji, pridáme nakrájanú mrkvu a restujeme. Pridáme fazuľu, paradajky z konzervy, bobkový list, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Varíme, kým fazuľa a zelenina nezmäknú. Na záver dáme do polievky zavariť písmenká. Polievku dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťkou. Prajeme dobrú chuť a veľa zábavy s predškoláckou písmenkovou plievočkou.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 1.4.2020

Prečítajte si:
Príbeh
"Ako Agátka ochorela"
Básničku o chorom medvedíkovi
Básničky plné vitamínov
Čo robiť aby sme boli zdraví - pozri TU


--------------------------------------

Zacvičte si spolu - v zdravom tele, zdravý duch
cvičenie




--------------------------------------
Otvorte si obrázok a prečítajte spolu


--------------------------------------
Tipy zo školskej jedálne

BRATISLAVSKÉ RIZOTO

600 g bravčové stehnu
1 dcl oleja
60 g tvrdého syra
50 g cibule
soľ
150 g mrkvy
80 g sterilizovaného hrášku
60 g sterlizovanej kukurice

Bravčové mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kocky. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na 2/3 oleja, pridáme mäso, podlejeme vodou a dusíme za občasného miešania do mäkka, tarhoňu opražíme na zvyšnom oleji do ružova, osolíme a zlejeme vriacou vodou. Za občasného premiešania necháme zovrieť, prikryjeme a dusíme do mäkka. Umytú a očistenú mrkvu pokrájame na kocky, osolíme, podusíme, pridáme hrášok a kukuricu a dusíme do mäkka.
Udusenú tarhoňu, mäso a zeleninu spolu premiešame. Pri podávaní každú porciu posypeme strúhaným syrom.
-----
SARDINKOVÁ POMAZÁNKA
sardinky vo vlastnej šťave
150 g masla
cibuľa
1 kavová lyžička horčice
štipka soli

Sardinky s maslom vyšľaháme na jemný krém, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu a dosolíme podľa chuti.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-


Vzdelávacia aktivita na dnes 31.3.2020

Urobte si pokus, prečítajte báseň, precvičte si grafomotoriku a výtvarné aktivity s prezentáciou

Čisté rúčky

--------------------------------------



Viete z čoho sa skladá ľudská kostra?
Naučte sa jednotlivé časti v
pracovnom zošite TU





--------------------------------------
TIPY ŠKOLSKEJ KUCHYNE

Kurací paprikáš
600 g kuracie stehná(prsia)
30 ml oleja
50 ml smotany
35 g múky
50 g cibule
soľ
paprika mletá červená
vegeta bez glutamanu

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Očistenú pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájané mäso, ktoré opečieme, pridáme soľ,paprikui, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou rozšľahanou s mliekom, dochutíme vegetou, smotanou a varíme ešte 20 minút. Podávame s haluškami, alebo rôznymi druhmi cestovín.
--------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 30.3.2020


Pracovný zošit


Naše telíčko, zdravie a choroba



--------------------------------------

Pozdravuje Vás naša
Vranka Danka

Pozrite si video TU


--------------------------------------
TIP ZO ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

Šošovicová nátierka s jogurtom
30 g červenej šošovice (alebo klasickej)
100 g masla
25 g cibule
5 g cesnaku
15 g bieleho jogurtu
soľ
Šošovicu umyjeme a uvaríme vo vriacej vode. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom a očistenou na jemno pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnako a soľou.

--------------------------------------
--------------------------------------

Vzdelávanie na týždeň od 23.3.-27.3.2020

Vzdelávací plán 4. marcový týždeň TU

Vzdelávacia aktivita na dnes 27.3.2020

Zopakujte si, čo ste sa tento týždeň naučili, alebo sa ešte zabavte s materiálmi, ktoré si pre Vás pripravili pani učiteľky na tému zvieratká.

Pracovný zošit 1
Pracovný zošit
2
Pracovný zošit 3
--------------------------------------
Pripravte si maškrtu

ŠPALDOVÁ BÁBOVKA
4 vajcia
20 dkg trstinový cukor
20 dkg špaldová múka
1 dcl horúcej vody
1 dcl oleja
1 prášok do pečiva
1 polievková lyžica kakaa

Šľaháme bielka a postupne pridávame asi 1/3 cukru. Žľtka a zvyšný cukor vyšťaháme do peny samostatne. Pridávame horúcu vodu a nakoniec olej. Vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva. Do zmesy opatrne vmiešame sneh z bielkov. časť cesta ochutíme kakaom. Do vymastenej a vysypanej formy nalejeme najskôr bledé cesto a potom tmavé. Pečieme vo vvyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút, potom teplotu znížime na 140 stupňov a pečieme ešte asi 25 minút. Po vychaldnutí bábovku vyklopíme na podnos. Detičky nám môžu pomôcť s ozdobením bábovky.

Nátierka zo špenátu Pepek námorník
50 g maslo
100 g syr smotanový
50 g špenát čerstvý
10 g medvedí cesnak
2 PL mlieka
2 vajcia uvarené natvrdo

Špenátové listy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme stáť 2 minúty. Potom vodu zlejeme, listy necháme odkvapkať, zvyšok vody vytlačíme a špenát posekáme najemno (môže sa použiť aj mrazený). Smotanový syr vymiešame s maslom, medvedím cesnakom posekaným nadrobno, vmiešame posekaný špenát, ak je treba pridáme mlieko, pridáme postrúhané uvarené vajíčka a dobre vyšľaháme. varené vajíčko môžeme použiť aj na ozdobu.

--------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 26.3.2020

Matematika
Prinášame Vám pracovné listy z matematiky. Vyfarbite a spočátajte zvieratká.
Pracovný list
TU
--------------------------------------
Slané cesto
Už ste skúšali doma tvoriť so slaným cestom? V prílohe nájdete recept, postup aj pár obrázkov na tvorenie.
Recept
--------------------------------------
Prečítajte si veršované rozprávky

Nepodarené kozliatka



Kuriatko v obilí

--------------------------------------
Poznáte všetky domáce zvieratá? Pozrite si prezentáciu.
Domáce zvieratá

--------------------------------------
Tip na dnes zo školskej jedálne

Maslová nátierka s čokoládou
40 g varovej čokolády
130g masla
30 g práškový cukor
troška mlieka
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vlažným mliekom, pridáme zmäknutú čokoládu a dobre vyšľaháme.



--------------------------------------

Vzdelávacia aktivita na dnes 25.3.2020


Prečítajte si spoločne ako bavia zvieratká, ktoré dieťatko je najkrajšie
"Najkrajšie dieťa"


--------------------------------------
Uhádnete hádanky o zvieratách, ktoré na Vás čakajú TU ?

--------------------------------------

Ak máte možnosť vytlačte si pracovné listy s témou zvieratá a vypracujte ich


--------------------------------------
Máte radi tangramy? Skúste sa s nimi pobaviť.



--------------------------------------
Tip na dnes zo školskej jedálne

Nátierka šunková pena
120 g maslo
100 g šunka
20 g cibuľa
10 g horčica
2 PL mlieko
Maslo vyšľaháme s horčicou a mliekom, pridáme pomletú, alebo jemne nakrájanú šunku a nadrobno nakrájanú cibuľu a vyšľaháme do peny.

Pozrite si ako sa môžete zabaviť s deťmi pri zdobení chlebov
dozvedieť sa viac

--------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 24.3.2020

Hľadajte zvieratka v prezentácii "Hádaj kto som"
--------------------------------------
Naučte sa niektorú báseň o zvieratkách

Kačka............................Kohút...............................Kocúrik
Čože je to, aké vtáča,........Sedí kohút na plote,..............Kráča kocúr po dvore,
čo po brehu ťažko kráča,
.....volá sliepky k robote,............plaší myši v pitvore,
nevie ešte ani lietať,
...........ki-ki-ri-ki moje sliepky,..........tie tam majú malú dierku,
nôžkami vie iba splietať.
......treba vajce do polievky..........za dverami pri vedierku.
Aké meno má to vtáča,
.......Nahnevá sa gazdiná,.............Vykukla von myška mama,
jaj, veď je to malé káča,
......nenasype nám zrna,..............dajte pozor, dnes som sama,
ale kde má mamičku,
...........nenasypú ani dievky,.............dajte pozor moje deti,
veľkú bielu kačičku?
............hladné budú všetky sliepky......bo sem kocúr ihneď vletí.

Psík...............................Kravička......................Koník
Hav-hav-hav šteká pes,
......Matilda je naša krava,............Na lúke sa pasie koník,
robí vresk a to je des
..........tá nám dobré mliečko dáva,....veľký, vraný a nie poník,
Na koho sa toľko zlostí,
.......mamka mi ho dáva piť,...........pasie ho tam Anička,
ukradol mu niekto kosti?
......budem zdravá, dlho žiť...........jeho malá panička.
Ale čoby, kdeže kosti,
.........A tá naša kravička,...............Odviedla ho do maštale,
to ho iba mačka zlostí,
........je teliatku mamička,..............vyčistila dokonale,
vyšla hore na strechu,
........to sa pri nej stále jaší,...........do vedra mu dala ovos,
a robí tam neplechu.
...........sliepky v dvore pri tom plaší...aby vládal ťahať povoz

Moriak..........................Kozička.............................Prasa
Hudri - hudri, nože udri,
......Ja som koza a mám rohy,........Ham, ahm, ham, ja sa mám!
neudrie ten, kto je múdry,
...dva rohy a štyri nohy.............Ako sa mám? Uhádnite!
moriak takto vykrikuje,
........a na nohách kopytá,..............Mám sa ako prasa v žite!
po dvore sa roťahuje.
.........koľko? Kto sa opýta?
Volá k sebe všetky morky,
...Na nohe mám dve kopytá,
od gazdinej, tetky Dorky,
....poviem tomu, kto sa spýta.
dostaneme zobnuť zrna,
.....Že ich mám pár, nevie nik?
priviezla ho včera z Brna.
....Veď som párnokopytník.
--------------------------------------

--------------------------------------
Tip zo školskej jedálne

HRNČEKOVÉ MUFINY
hrnček=250ml

Suroviny:
hrnček polohrubej múky
-3/4 hrnčeka trstinového cukru
-1/2 hrnčeka mlieka
Ľ hrnčeka oleja
-1 vajce
-2 kávové lyžičky prášku do pečiva
-1/3 kávovej lyžičky soli
-sekaná čokoláda cca 2 polievkové lyžice
Zmiešame zvlášť suché a zvlášť mokré ingrediencie. Do misky so suchými ingredienciami nalejeme obsah druhej misky a všetko spolu dôkladne premiešame. Pridáme nasekanú čokoládu. Cesto plníme do pripravených papierových košíčkov (do 2/3 ), ktorými sme vystlali plech na pečenie muffinov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 20 minút. Upečené muffiny môžu detičky ľubovoľne ozdobiť.
Náš TIP: Do cesta môžeme pridať polievkovú lyžicu kakaa a miesto nasekanej čokolády môžeme pridať orechy, prípadne ovocie.

--------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 23.3.2020

Pripravili sme pre Vás aktivity na dnešný deň. Prajeme Vám, aby ste sa pri nich zabavili.

Pracovný zošit Zvieratká z dvora

--------------------------------------
Vyrobte si z papiera zvieratka



--------------------------------------
Tip zo školskej jedálne


LIPTOVSKÁ NÁTIERKA

100 g masla
100 g bryndza
1 cibuľa
1 PL mlieka
čerstvá pažítka

Maslo vymiešame s mliekom, pridáme bryndzu, najemno pokrájanú cibuľu, dochutíme pažitkou a dobre vyšľaháme.


----------------------------------------------------------------------------
Vzdelávanie na týždeň od 16.3.-20.3.2020

Vzdelávacia aktivita na dnes 20.3.2020

Naučte sa spolu jarnú báseň




--------------------------------------
Inšpirácia na tvorbu s deťmi





--------------------------------------

Tip zo školskej jedálne - VARME SPOLU

Vajíčková pomazánka

125 g masla
2 natvrdo uvarené vajcia
mlieko (cca 1PL)
horčica plnotučná
soľ


Vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a necháme vychladnúť a potom postrúhame najemno.
Maslo vymiešame so soľou, horčicou, mliekom a pridáme postrúhané vajíčka. Dobre vyšľaháme. Natrieme na chlebík, pečivo podľa chuti. Dozdobíme podľa fantázie.

--------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 19.3.2020

Jar nám klope na okno, tak Vám prinášame pracovný zošit
"Jar v našej záhrade" dozvedieť sa viac

Do pozornosti webová stránka na počúvanie rozprávok nielen na dobrú noc

www.veselerozpravky.sk

--------------------------------------
Básnička, ktorá pomôže deťom a rodičom nasadiť si ľahšie rúško.
Zdroj: Internet

ČAROVNÉ RÚŠKO

Dve gumičky za ušká,
noštek,ústa do rúška.
Mám zakrytú pusinku,
stále vidím maminku.Usmievam sa očami,
svet sfarebnel rúškami.

Keď kráčame spoločne,
môžme dýchať bezpečne.
Noštek mám vždy schovaný,
usmievam sa očami.

Všetky deti, dospelí,
rúškami opekneli.
Robia to pre babičku,
dedka, tetu, sestričku.

Rúškom druhých chránime,
veď sa predsa ľúbime.
--------------------------------------
Vzdelávací plán 3. marcový týždeň TU

---------------------------------------
odkaz na portál Planéta vedomostí

---------------------------------------

Obrázky na stiahnutie z pracovných listov





Zpäť na obsah | Zpäť na hlavné menu