Materská škola NMNV

TOPlist

Prejdi na obsah

Hlavné menu:


VZDELÁVANIE DETÍ Máj

Vzdelávací plán MÁJ
Téma:
"Krásy života"

4. týždeň Podtéma: Dopravné prostriedky
Vzdelávací plán TU


Vzdelávacia aktivita na dnes 29.5.2020

Básne pre rozcvičenie prstov

Rozcvičte si pršteky pomocou básničiek
v prílohe

-----------------------
ZÁCHRANNÉ ZLOŽKY

Poznáte dopravné prostriedky všetkých záchranných zložiek?
Otvorte si prílohu a spoznajte ich.
-----------------------
ZÁBAVA

Zopakujte si dopravné prostriedky
TU
Vymaľujte obrázky
TU
Poznáte remeslá a profesie?
Pomenujte obrázky

-----------------------
TIP KUCHYNE
Kysnutý koláč s posýpkou
500g múka polohrubá, 400 ml mlieko, 60g olej, soľ, 30g droždie, 1 vajce, 50 g kryštálový cukor, 800 g slivky (marhule, ríbezle...podľa chuti), 30 g múka na dosku, 40g cukor práškový na posypanie, 5 g škorica mletá, 10g vanilkový cukor
Posýpka: 60 g múka hrubá, 30 g maslo, 40g cukor práškový

Do preosiatej múky pridáme cukor, žĺtka, tuk, soľ a vykysnutý kvások. Vlažným mliekom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Na vymastený plech dáme cesto hrubé asi 1 cm, poukladáme naň vedľa seba polovice sliviek a posypeme škoricou.
Z masla, múky a cukru pripravíme posýpku, ktorou posypeme koláč a necháme vykysnúť. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč pokrájame na porcie a posypeme práškovým a vanilkovým cukrom


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 28.5.2020

ČÍTANIE


ZÁBAVA


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 27.5.2020


DOPRAVNÉ ZNAČKY

Pozrite si prílohu a povedzte, či poznáte všetky dopravné značky.
Pozrite si prezentáciu a naučte sa dopravnú disciplínu.
-----------------------
ZÁBAVA

Obľúbené maľované čítanie
"Na čom jazdím najradšej"
Prečítajte si príbeh o semafóre
TU
Kreslenie -
pracovný list TU

-----------------------
TIP KUCHYNE


JOGURTOVÉ KURACIE REZNE
SUROVINY:
-8 plátkov morčacích pŕs
-500 ml hustého bieleho jogurtu
-2vajcia
-4 strúčiky cestku
-soľ, čierne korenie, podľa chuti grilovacie alebo iné korenie, olej

Morčacie rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Jogurt dobre vymiešame s pretlačeným cesnakom a korením. Do jogurtovej marinády vložíme rezne a zakryté necháme do druhého dňa marinovať.Potom mäso vyberieme, obalíme v strúhanke a rozhorúčenom oleji pomaly vypražíme.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 26.5.2020

ČÍM CESTUJEME

Viete, akými dopravnými prostriedkami sa dá cestovať?
Pozrite si
prezentáciu a pomenujte ich.
V druhej
prezentácii sa naučte, kde sa dopravné prostriedky pohybujú.

-----------------------
ZÁBAVA

Maľované čítanie

Pracovný zošit

-----------------------
TIP KUCHYNE

Krupicová kaša
1 l mlieko, 50 g maslo, 100 g krupica, 40 g kryšt.cukor,20g práškový cukor, kakao / prípadne mletá škorica/
Krupicu rozmiešame v časti studeného mlieka a zavaríme do vriaceho, osoleného zvyšného mlieka. Za stáleho miešania povaríme na potrebnú hustotu. Osladíme kryštálovým cukrom. Každú porciu ešte posypeme cukrom premiešaným s kakaovým práškom. Polejeme rozpusteným maslom.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 25.5.2020

POZNÁŠ DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY?

Pozrite si prílohu a skúste pomenovať všetky dopravné prostriedky.
Poznáš všetky?



-----------------------
BÁSNE
Nauč sa básne o dopravných prostriedkoch TU
-----------------------
ZÁBAVA

Pripravili sme pre Vás na zabavenie hádanky a pracovné listy zamerané na pozornosť.
Hádanky pre malých
Hádanky pre veľkých
Hľadaj kolajnicu, po ktorej sa dostane vlak
Nájdi dvojicu k dopravnému prostriedku
-----------------------

ČÍTANIE

Prečítajte si príbeh
"Najlepší dopravný prostriedok" a na konci Vás čaká otázka.
-----------------------
TIP KUCHYNE

Polievka z tekvice hokkaido s krutónmi
600 g tekvica hokkaido, 300 g zemiaky, 30 g cibuľa, 8 g cesnak, 300 ml mlieko, 75 ml smotana, 10 ml olej, 10 g maslo, soľ, voda, bazalka,
/čierne korenie, vegeta, tekvicové jadierka/


Tekvicu očistíme a nakrájame. Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú tekvicu, soľ, podusíme, zalejeme vodou a pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky. Rozvaríme a varíme 25 minút. Rozmixujeme, pridáme mlieko, ochutíme prelisovaným cesnakom, korením a smotanou. Zjemníme maslom a varíme ešte 20 minút. Pridáme očistenú, posekanú, umytú bazalku.
Podávame s opraženými semienkami alebo s krutónmi.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
3. týždeň Podtéma: Exotické zvieratá
Vzdelávací plán TU

Vzdelávanie predškolákov
....................pridané dňa 19.5.2020
Dnes sme pre deti v predškolskom veku pridali do rubriky Škola volá - vzdelávanie predškolákov - Grafomotorika nový pracovný zošit. Dozvedieť sa viac

Vzdelávacia aktivita na dnes 22.5.2020
OPAKOVANIE - ČO VIEME A ČO NEVIEME

CESTUJEME PO AFRIKE

Boli ste už v Afrike? Chceli by ste vidieť naživo zvieratká, ktoré tam žijú?
Tak nám asi bude musieť stačiť návšteva ZOO, alebo zatiaľ iba takto sa tam pozrieme prostredníctvom obrázkov...
dozvedieť sa viac
-----------------------
PRÍBEH S PONAUČENÍM


Prečítajte si príbeh s ponaučením o myške a slonovi TU

-----------------------
ZÁBAVA
V pracovných listoch prinášame zábavu s exotickými zvieratkami. Vyriešite všetky úlohy?

Hľadaj rozdiely
Vymaľuj si svoje zvieratko
Vymodeluj si zvieratko
Vyrob zvieratko z papierovej rolky

-----------------------
PIATKOVÉ OPAKOVANIE

Zopakujte si, čo ste sa tento týždeň naučili a urobte úlohy
v prílohe
-----------------------
TIP KUCHYNE

ROLÁDA Z MORČACÍCH PŔS

INGREDIENCIE
600 g morčacích pŕs vcelku, ,morská soľ, ,čierne korenie ,1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate,
250 ml smotany na šľahanie (33%). rastlinný olej , 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku,200 g šampiňónov, 200 g čerstvého špenátu

Umyté a osušené morčacie prsia očistíme od blán a krvavých stôp. Približne 150 g mäsa si odložíme na prípravu mäsovej plnky – nakrájame ho na malé kúsky a dáme na chvíľu do mrazničky dobre vychladiť (mäso nesmie zmrznúť).
Vychladené morčacie mäso preložíme do sekacieho mixéra, ochutíme soľou, čiernym korením adohladka. Potom pridáme nahrubo nasekanú petržlenovú vňať a 150 ml smotany, ktorú pridáme na 2-krát. Zakaždým dôkladne zmixujeme.
Zvyšok morčacích pŕs nakrájame na väčšie plátky, ktoré naklepeme (mäso by malo mať tvar obdĺžnika). Plátky mäsa položíme každý samostatne na dostatočne veľký kus potravinovej fólie. Osolíme a okoreníme. Mäsovú plnku natrieme po dĺžke na polovicu každého plátku. Pomocou fólie zvinieme do tvaru rolády. Oba konce fólie dôkladne uzatvoríme. Každú roládu zabalíme ešte do alobalu a dôkladne uzatvoríme. Rolády varíme vo väčšom hrnci s vodou (mala by mať teplotu 95 °C) približne 25 minút. Rolády vyberieme z vody, opatrne rozbalíme aájame na kolieska.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 21.5.2020
ZAMERANIE NA DNES - PRACOVNÁ, VÝTVARNÁ TVORBA, REČ

TVORBA
Vytvorte si spolu s deťmi papierové zvieratká, vymodelujte z plastelíny.

Modelovanie
TU
Papierové zvieratká
TU
Zvieratká z papierových roliek
TU

-----------------------
POSTREH

Pozrite si prílohu a vyriešte úlohy.
dozvedieť sa viac
-----------------------
REČ

Prečítajte si spolu:

-----------------------
TIP KUCHYNE

Nátierka z bravčového mäsa
100 g bravčové stehno, 50 g maslo, 1-2 vajcia, 20 g streriliz. uhorky, horčica, soľ, pažítka, rasca, 10 g cibuľa, 10 ml mlieko
Bravčové mäso umyjeme, osušíme, posypeme rascou, soľou a dáme s cibuľou upiecť. Vychladnuté mäso po upečení pomelieme. Maslo vymiešame s postrúhanými vajcami uvarenými natvrdo, postrúhanými uhorkami, pridáme pomleté mäso, zriedime mliekom, dochutíme horčicou a spolu vyšľaháme. Umytú, pokrájanú pažítku použijeme na ozdobu.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 20.5.2020
TÉMA NA DNES - DRUHY, POHYB.

BÁJKA

Poznáte bájku o levovi a myši?
Prečítajte si ju TU

-----------------------
KTO, ČO NOSÍ

Viete, aké kožúšteky majú zvieratká? Vedeli by ste ich zvieratkám priradiť?
Pozrite si prílohu.

-----------------------
ZÁBAVA

Pozrite si pracovné listy a vypracujte ich:

Nájdi dvojice... dozvedieť sa viac
Nájdi rozdiely... dozvedieť sa viac
Vymaľuj si zvieratká... dozvedieť sa viac
-----------------------
O NEMOTORNOM SLONOVI

Prečítajte si príbeh o nemotornom slonovi.
Na konci Vás čakajú úlohy.
Dozvedieť sa viac


-----------------------
MAĽOVANÉ ČÍTANIE

Aj Vy máte radi maľované čítanie?
Nech sa páči, čítanie o zvieratkách
TU
-----------------------
TIP KUCHYNE

CESTOVINOVÝ ŠALÁT SO ZELENINOU A ČERSTVÝMI BYLINKAMI
SUROVINY:
-110g cestovín (napr.Fusili)
-170 g paradajok
-170 g šalátovej uhorky
- 80 g majonézy
-2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
-3 polievkové lyžice kečupu
-150 g čerstvej papriky
-30 g zmesi čerstvých byliniek( tymián, bazalka, pažítka, petržlen )

Cestoviny uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Zmiešame majonézu, jogurt, kečup a nakrájané čerstvé bylinky. Zeleninu nakrájame na kúsky a pridáme cestovinu, primiešame pripravený dressing a všetko opatrne zmiešame. Môžeme dochutiť soľou a bielym korením. Podávame vychladené s opečenou bagetou.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 19.5.2020
TÉMA NA DNES - KDE BÝVAJÚ A ČO JEDIA.

Chcete vedieť, kde bývajú exotické zvieratká?
Pozrite si prezentáciu.
-----------------------
Vieš čo jedia?
Priraď v pracovnom zošite správne, ktoré zvieratko, čo je.
-----------------------
Zabavte sa so zvieratkami
V pracovných listoch sme pre Vás pripravili na zábavu.
Nájdi cestičku
PL 1
Veselá matematika so zvieratkami
PL 2
-----------------------
Hádanky o zvieratkách
Uhádnete, ktoré zvieratko sa skrývy v hádankách?
PZ 1
PZ 2

----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

Rýchly jablkový perník

SUROVINY:
-300g polohrubej múky
-200g kryštálového cukru
-3polievkové lyžice kakaa
-100ml olej
-100ml mlieka
-2vajcia
-3jablká
-1kávová lyžička perníkového korenia
-1kávová lyžička sódy bikarbóny
-ríbezľový džem
-čokoládová poleva

Rúru predhrejeme na 180°C. Múku, cukor, perníkové korenie, kakao, sódu bikarbónu zmiešame v mise. Jablká nahrubo nastrúhame a spolu s mliekom, vajciami a olejom pridáme k zmesi. Všetko dôkladne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.Toto množstvo je vhodné na menší plech 20x30cm alebo do tortovej formy s priemerom do 24cm. Pečieme vrúre na 180°C. Vychladnutý perník potrieme ríbezľovým džemom a polejeme čokoládovou polevou.

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 18.5.2020
Pondelok je zameraný na poznávanie a počúvanie o exotických zvieratách

ROZCVIČKA

Na začiatok sa rozcvičme. V zdravom tele, zdravý duch... bude sa nám lepšie premýšľať.
V prílohe je popis, ako cvičí žirafa, či hroch.

----------------------------------------------
OBRÁZKOVÉ PREZENTÁCIE

Rozcvičení? Pripravení na spoznávanie exotických zvieratiek?
Prinášame Vám prezentácie, kde sa naučíte aké zvieratká žijú na našej planéte.

Vieš kto som? dozvedieť sa viac
O exotických zvieratach... dozvedieť sa viac
----------------------------------------------
ČÍTANIE

Prečítajte si spolu rozprávku o sloníkovi
a potom odpovedzte na pripravené otázky.
TU

----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

TVAROHOVÁ NÁTIERKA S CESNAKOM
Suroviny:
-1 mäkký tvaroh
-maslo 0,15kg
- štipka soli
-2strúčiky cesnaku
Tvaroh, maslo, soľ aspolu vyšľaháme.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
2. týždeň Podtéma: Moje Slovensko
Vzdelávací plán TU

Vzdelávanie predškolákov
AKTUALIZOVANÉ dňa 12.5.2020 TU

Vzdelávacia aktivita na dnes 15.5.2020

Dnes sa posledný deň venujeme téme Moje Slovensko, tak si zopakujme, čo sme sa naučili.

V prezentácia "Kde žijeme" skúste sami pomenovať, čo vidíte.

----------------------------------------------
Pracovný zošit

Pracovný zošit Vám prináša obrázkovú doplňovačku a niektoré písmenká nám poutekali a treba z nich vytvoriť slová. TU
----------------------------------------------

Vypracovali ste pracovný zošit správne?

Tak sa teraz skúste zahrať s Legom a vyskladať si obrázky, ako sú v prílohe TU

----------------------------------------------
HRADY
Pamätáš si hrady, ktoré sme sa učili?
Zopakujme si a skúste všetky hrady
v prílohe pomenovať.
----------------------------------------------
ROZPRÁVKA

Na záver dnešného týždňa si prečítajte
"Dračiu rozprávku"


----------------------------------------------
TIP KUCHYNE
Polievka gulášová srbská
200 g hovädzie zadné, 2 l voda, soľ, 200 g lečo/ prípadne čerstvé paradajky a paprika/ 50 g cibuľa, 10 g olej, 10 g cesnak, 20 g múka hladká, 500 g zemiaky, majoránka, rasca, červená paprika mletá

Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Na časti oleja opražíme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, očistený cesnak, červenú mletú papriku a soľ. Pred dodusením pridáme lečo, ktoré môžeme v letnom období nahradiť čerstvou zeleninou paprikou, rajčiakmi,podlejeme vodou. Pridáme umyté, očistené, na kocky nakrájané zemiaky a spolu dovaríme. Z múky a oleja si pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Dochutíme rascou a majoránom. Varíme 20 min.
---------------

Šatôčky z mrkvového cesta
280 g múka polohrubá výberová,
125g Hera,
70g mrkva,
1 vanilkový cukor,
60g cukor práškový,
180 g lekvár slivkový
0,03l mlieka / podľa potreby /
1 prášok do pečiva,
práškový cukor na posýpku
Postup:Múku s kypriacim práškom preosejeme na dosku, pridáme tuk, soľ, práškový a vanilkový cukor, mlieko, očistenú na jemno nastrúhanú mrkvu a spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť. Cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce asi 5 x 5cm a naplníme lekvárom. Dva protiľahlé konce spojíme, poukladáme na vymastený plech a upečieme do ružova. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.


-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 14.5.2020

Slovenská republika - Bratislava

Viete, ktoré je hlavné mesto Slovenska? Viete, aká rieka preteká hlavným mestom?
Pozrite si
prezentáciu a naučte sa dôležité informácie.

----------------------------------------------
Prečítajte si

Rozprávku
"Kto povedal mňau"

Maľované čítanie
"Čo kde je..."



----------------------------------------------
VYROBTE SI

Vyrob si kytičku podľa
obrázku



----------------------------------------------
KRESLÍME SPOLU

Dokresli hrad a domček
TU
----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

Fantastická bublanina

SUROVINY:
-6vajec
-300g práškový cukor
-300gpolohrubá múka
-1prášok do pečiva
-1dl horúcej vody
-1dl oleja
-1vanilínový cukor
-ovocie podľa sezóny

Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielok a jednej tretiny cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka a zvyšný cukor vyšľaháme do peny. Počas šľahania prilievame horúcu vodu a nakoniec olej. Vznikne nám žĺtková pena, do ktorej postupne primiešavame preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech, na ktorého dno sme si pripravili papier na pečenie. Na cesto poukladáme ovocie podľa chuti. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 13.5.2020

Mesto vs. dedina

Viete, aký je rozdiel medzi mestom a dedinou, čím sa rozlišujú?

Vypracujte pracovný zošit
v prílohe.
Maľované čítanie
TU

----------------------------------------------
NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Poznáte svoje mesto? Viete jeho históriu?

Pozrite si
prezentáciu o našom meste.

Vedeli by ste nájsť naše mesto na mape?
Pozrite si prílohu.
----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

TVAROHOVÁ „MŇAMUŠKA“

SUROVINY:
-250g mäkký tvaroh
-250ml šľahačka na šlahanie
-pochúťková smotana
-1vanilínový cukor
-piškóty, kakao, škorica

Vyšľaháme šľahačku do tuha, postupne prišľahávame tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Podľa potreby ešte dosladíme. Krém vrstvíme do pohárov. Vrstvu krému striedame s piškótami, ktoré posypeme kakaom alebo grankom. Vrch pohárov dozdobíme škoricou.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 12.5.2020

Dnes Vás prevedieme slovenskými hradmi a zámkami.

Aký hrad, či zámok ste navštívili? Čo sa Vám tam najviac páčilo?
Vymaľujte si naše najznámejšie hrady a zámky
Bratislavský hrad
Hrad Beckov
Trenčiansky hrad
Hrad Strečno
----------------------------------------------
Stretli ste sa tam aj s drakmi?

Prečítajte si ako zvíťaziť nad
drakom Koronom


----------------------------------------------
Vyrobte si hrad.

Vyrobte si Bratislavský hrad podľa návodu
v prezentácii


----------------------------------------------
TIP KUCHYNE
Špagety po bolonsky
600 g špagety, 50 g cibuľa, 30 g olej, 300 g hovädzie zadné, 10 g cesnak, soľ, 100 g tvrdý syr, 50 g kečup, 160 g paradajkový pretlak, korenie čierne, bazalka

Mäso umyjeme vcelku, osušíme, pomelieme. Cibuľu očistíme pokrájame, opražíme na oleji, pridáme pomleté mäso, očistený prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak (alebo drvené paradajky), soľ, podlejeme vodou a podusíme. Do uduseného mäsa pridáme kečup. Špagety uvaríme v slanej vode s troškou oleja. Uvarené prepláchneme vlažnou vodou, scedíme. Špagety polejeme omáčkou,
posypeme strúhaným syrom a umytou posekanou bazalkou.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 11.5.2020

Pozrite si prezentáciu o našom krásnom Slovensku a vypracujte potom pracovný zošit s touto témou.
Prezentácia
Pracovný zošit

----------------------------------------------
TIP KUCHYNE
Zemiakové lokše
SUROVINY:
-600g zemiakov uvarených v šupke
-200g hladká múka
-štipka soli
-kačacia masť

Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke. Očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme, zapracujeme múku a priávame iba toľko múky, aby bolo cesto jemné. Z cesta si urobíme valček a nakrájame na kolieska. Každé koliesko rozvaľkáme natenko a pečieme na suchej panvici. Každú lokšu potrieme rozpustenou kačacou masťou. Zemiakové lokše podávame ako prílohu k pečenej hydine, ale môžeme ich natrieť slivkovým lekvárom a posypať makom zmiešaným s cukrom a pdávať ako hlavné jedlo na sladký spôsob.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

1. týždeň Podtéma:
Mama a rodina
Vzdelávací plán TU

Vzdelávanie predškolákov téma "SVET OKOLO NÁS" aktualizované 4.5.2020
---------------------------------------------------------------------------------
Vzdelávacia aktivita na dnes 7.5.2020

Naučte sa ďaľšiu báseň pre mamičku

Mamičke k sviatku

Keď má sviatok mama moja,
Deň matiek sa ten deň volá.
K sviatku jej chcem blahopriať,
všetko dobré zaželať.
Pošepkám jej do uška, že ju ľúbim,
že budem jej dobré dieťa, to jej sľúbim.
Poupratujem v izbe všetky hračky,
pomôžem jej upiecť koláč sladký.
Utriem prach a vynesiem smeti,
veď tak to predsa robia všetky dobré deti

----------------------------------------------
Ďalej Vám prinášame:

Pracovný list -
Vyrobme si darček pre mamičku

Pracovný zošit -
Rodostrom

Vymaľovanku

----------------------------------------------
Pozrite si prílohy a potom porozprávajte vlastnými slovami, čo robieva Vaša mama a čo robievate vy s Vašou mamičkou.

Pracovný list
"Čo robí moja mama"

Pracovný list
"Ja a moja mama"



----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

MAKOVO ČOKOLÁDOVÝ ZAPLETANEC
SUROVINY:
-500g hladkej múky
-40g roztopeného masla alebo oleja
-300ml mlieka
-1 kocku droždia
-1vajce+1vajce na potretie
-40g kryštálového cukru
-40g nepomletého maku
-štipka soli
PLNKA:
-200g mletého maku
-100g roztopeného masla
-100g nastrúhanej čokolády
-50 g kryštálového cukru
Z mlieka, droždia trošky cukru si urobíme kvások. Z múky, kvásku, cukru, masla, vajca, soli vymiesime cesto. Nakoniec vmiesime aj nepomletý mak. Cesto necháme vykysnúť. Pripravíme si plnku. Mak, cukor a maslo spolu vymiešame. Vykysnuté cesto si rozdelíme na polovice. Čiže nám výdu dva zapletance. Cestíčka si vyvaľkáme na obdĺžnik, čím dlhší tým lepšie. Pnku si rozdelíme aby nám vyšla na oba zapletance rovnako. Na plnku postrúhame čokoládu. Cesto zavinieme do rolády. Roládu po dĺžke vstrede rozrežeme ale vrchnú časť asi 7cm necháme vcelku. Vzniknú nám akoby dva „copy“ ktoré su navrchu spojené. Tieto dva „copy“ cez seba prepletáme a nakonci cesto postláčame. Na plechu stočíme do venca. Zapletený veniec necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30 minút. Takto upečieme oba vence. Po upečení posypeme práškovým cukrom. Náplň si môžeme aj obmeniť a napríklad zapletanec naplníme orechovo škoricovou plnkou.
-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-

Vzdelávacia aktivita na dnes 6.5.2020

Naučte sa básničky pre svoje mamičky



Šetrím si centíky


Šetrím si centíky, už ich mám päť,
kúpim ti mamička najkrajší kvet.
Taký kvet červený ako lienka
ľúbim ťa, ľúbim ťa mamulienka.


Ktože mi ?


Ktože mi môj prštek boľavý pofúka ?
Ktože ma posmelí, keď zbadám pavúka ?

Ktože mi do vláskov mašličku uviaže ?
Ktože mi na chlebík masielko namaže ?
Ktože mi vysuší slzičku na líčku ?
Ktože by? No ktože ? Zavolám mamičku.

----------------------------------------------
Maľované čítanie a pracovný zošit

Prečítajte si maľované čítanie
"Mamička má z nás radosť"
a vypracujte pracovný zošit
"Moja rodina"

----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

Polievka zemiaková s taveným syrom
1 l vody, soľ, 25 g múka hladká, 400 g zemiaky, 15 g olej, 800 ml mlieko, 100 g tavený syr, kôpor / vajíčko /

Umyté, očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v slanej vode, pridáme syr, ktorý sme rozmiešali v časti mlieka. Múku opražíme na sucho, pridáme olej, zalejeme zvyškom mlieka, spojíme s polievkou a varíme ešte 20 minút. Podávame s čerstvým, umytým a posekaným kôprom, ktorý vkladáme do mís tesne pred podávaním. / prípadne ozdobíme vareným vajíčkom/

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 5.5.2020

Vo vrbine pri potôčku
(Môžeme si zaspievať na melódiu - Prší, prší, alebo Pec nám spadla.)

Vo vrbine pri potôčku
odtrhol som fialôčku,
čo myslíte komu asi, dodá vône a tiež krásy.
Mojej mame - rád ju mám, jej ten nežný kvietok dám.

Postavím sa na stoličku,
milo pozriem na mamičku,
pobozkám si ju na líčka, tíško poviem ty mamička:
"Zo všetkých si najkrajšia, môjmu srdcu najdrahšia."

„Nech ti vonná fialôčka
na celý deň zjasní očka,
stále, stále pripomína, veľkú lásku tvojho syna.
Za tvoj pohľad za úsmev, večer šťastný ja usnem.“
----------------------------------------------
Prečítajte si rozprávky:

----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

Rizoto so zeleninou a syrom
80 ml olej, 60g cibuľa, 200 g mrkva, 150g karfiol, 50g hrášok strer.,
Paprika červená mletá, soľ, 550g ryža, 100 g tvrdý syr, 50 g kukurica streril.

Na časti oleja speníme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú, umytú, na kocky pokrájanú mrkvu, ružičky karfiolu, červenú papriku, soľ, podlejeme vodou a udusíme. Ryžu preberieme, umyjeme, necháme na site odkvapkať, pridáme hrášok, kukuricu a udusíme na zvyšnej časti oleja do mäkka. Upravenú ryžu zmiešame s udusenou zeleninou. Každú porciu zvlášť
posypeme strúhaným syrom.
Príloha: zeleninové šaláty

-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-"-
Vzdelávacia aktivita na dnes 4.5.2020

MOJA MAMA

Moja zlatá mamina, mamka láskavá,
každý večer piesňou ma do sna uspáva...


Pozrite si prezentáciu "Moja mama"

Naučte sa báseň o mame a vypracujte úlohy
v pracovnom zošite.
----------------------------------------------
TIP KUCHYNE

KURACIA NÁTIERKA
Suroviny:
-pečené alebo varené kuracie mäso 0,10kg
-maslo 0,10kg
-cibuľka
-štipka soli
- kávová lyžička horčice
Mäso pomelieme alebo tyčovím mixérom rozmixujeme dohladka. Vyšľaháme s maslom a pridáme na jemno nakrájanú cibuľku, posolíme a dochutíme horčicou. Všetko ešte raz dôkladne prešľaháme.
---------------------

Polievka paradajková
1,5 dcl olej, voda , soľ, 20g múka hlad., 10 g maslo, 25g0 g paradajkový pretlak,
20 g cibuľa, bobkový list, 30 g cukor kryšt., nové korenie

Do vriacej vody dáme bobkový list, očistenú cibuľu, nové korenie a rajčinový pretlak / alebo drvené paradajky/. Povaríme, pridáme cukor a soľ. Múku opražíme na sucho, rozriedime olejom, zalejeme pripravenou vodou a povaríme. Podávame s ryžou, cestovinou, prípadne posypeme strúhaným syrom


Zpäť na obsah | Zpäť na hlavné menu